Mník - Mníci a mníkařina ... (mník,mník jednovousý, burbot, lota lota)

Mník dle prastarého receptu

Recept je publikován ze Stolního řádu Rožmberského a Švamberského psaném jakýmsi Sedláčkem.

Mník na modro :

Trhni několik mníků, vykuchej je a očisti. Pak je nakrájej na stejné kousky, urovnej je podle sebe na mísu a polej vařícím osoleným octem, aby zmodrali. Potom ocet slej, přidej k němu trochu vody a ještě tolik octa, aby to stačilo na pokrytí mníků. Dej k tomu trochu pepře, nového koření, kousek zázvoru, několik bobkových listů, kousek dymiánu,trochu soli, jednu cibuli a nech to svařit. Pak vlož mníky do toho a nech je dobré čtvrt hodiny povařit, potom je odstav, vyndej do nějaké nádoby, tu svařeninu na ně proceď a uschovej je do studena.

 

 

Zavařovaná mníčí játra

Před zpracováním je důležité játra prohlédnout jestli nemají cizopasníky! V malém množství je můžete lehce odříznout s vrchní vrstvou jater. Ve větším raději nekonzumujte!

Dej do hrnce vařit vodu(na 0,5 kg jater 0,625 l vody) osolenou 1,5 vrchovatými lžícemi soli. Játra oper, odstraň blány. Nákrájej na přibližně stejnou velikost, dej do vařící vody a od okamžiku varu vař 10 minut. Předem si nachystej řádně umyté skleničky, na dno 1 menší bobkový list, 2 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře. Horká játra naskádej do sklenic cca 1 cm od vrchního okraje. Nyní totéž koření co jsi dal na dno sklenice dej na játra a dolej až 0,5 cm po hrdlo olejem.Otři ubrouskem a zavíčkuj. Nyní sterilizuj (při 90 -100°C 20 minut) v nějakém velkém hrnci. Pak nechej pomalu schladnout ať sklenice neprasknou. Ulož do chladna.Pokud chceš mít jistotu tak po 24 hodinách sterilizaci opakuj.

Servírujte s jemnou cibulkou a pokapané citronem. Dobrou chuť!

Průměrná známka: 1,80

Komentář ke článku (0)

Mník na grepové omáčce

Potřebujete:
filety z mníka (cca 300g na dvě osoby)
půlku až jeden růžový grep
100g mrkve
máslo
dvě polévkové lžíce plnotučné smetany
půl deci rybího vývaru, čili tzv. fumet de poisson. Pokud nemáte, nedá se nic dělat...
citrón
sůl, pepř

Nádobí: mlýnek na zeleninu nebo alespoň mixér, hrnec s poklicí, pánev
 

Nakrájíte mrkev na kostičky a vymačkáte šťávu z grepu.
V hrnci rozpustíte trochu másla a 10minut na něm necháte podusit mrkev. Tj., nezapomeňte přiklopit!
Po 10-ti minutách zalijete mrkev vývarem, přidáte smetanu a šťávu z grepu. Vaříte dalších 10 minut bez poklice.
Rybu posolíte, popepříte a pokapete citrónem. Smažíte na pánvi na másle 5 až 7 minut v závislosti na velikosti filetů.
Když je směs s mrkví hotová, procedíte ji mlýnkem na zeleninu, nebo rozmixujete (mlýnek na zeleninu je lepší, protože omáčka je homogennější). Servírujete velmi teplé.
Jako přílohu doporučuju zkusit zelené fazolky a přidat eventuelně trochu rýže. Oranžovo-žlutá omáčka s zelenými fazolkami a bílou rýží je pastvou nejen pro váš žaludek, ale i pro oko.

Průměrná známka: 2,00

Komentář ke článku (0)

Mník podle pana mlynáře

 

INGREDIENCE:

500g mníka, 80 g oleje, celý pepř, bobkový list, 1 cibule, zelená petrželka, citron, sůl, pepř

 Mníka nakrájíme na porce a marinujeme v oleji, do kterého jsme přidali jemně nasekanou cibuli, petrželku a citronovou št'ávu. Necháme odležet v chladu nejméně jeden den. Potom osolíme, opepříme a pečeme na oleji s pepřem a bobkovým listem.

Průměrná známka: 1,80

Komentář ke článku (0)

Recept mník na víně

 

Ingredience:

1 mník (asi 800 g),
10 lžic olivového oleje,
4 větší rajčata, oloupaná a nakrájená nadrobno,
2 šalotky nakrájené nadrobno,
100 ml suchého bílého vína,
8 krajíčků veky,
sůl,
pepř,
bouquet garni. (je to svazek bylin: tymián, bobkový list, petrželka, oregano a estragon)

Příprava:

Rybu nakrájíme na 2 cm široké plátky a na rozpáleném oleji krátce opečeme. Vyjmeme ji a držíme v teple. Do pánve přidáme nakrájená rajčata, bouquet garni a šalotky, zalijeme vínem a přivedeme k varu. Přidáme plátky ryby, dochutíme solí a pepřem, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme asi 20 minut. Podáváme s opečenými tousty.

Průměrná známka: 2,13

Komentář ke článku (0)