Mník dle prastarého receptu
6.3.2010 Mníčí kuchařka, Trvalý odkaz
Recept je publikován ze Stolního řádu Rožmberského a Švamberského psaném jakýmsi Sedláčkem.
Mník na modro :
Trhni několik mníků, vykuchej je a očisti. Pak je nakrájej na stejné kousky, urovnej je podle sebe na mísu a polej vařícím osoleným octem, aby zmodrali. Potom ocet slej, přidej k němu trochu vody a ještě tolik octa, aby to stačilo na pokrytí mníků. Dej k tomu trochu pepře, nového koření, kousek zázvoru, několik bobkových listů, kousek dymiánu,trochu soli, jednu cibuli a nech to svařit. Pak vlož mníky do toho a nech je dobré čtvrt hodiny povařit, potom je odstav, vyndej do nějaké nádoby, tu svařeninu na ně proceď a uschovej je do studena.