Mníci v roce 2009
rok | mimopstruhové revíry | ||
---|---|---|---|
ks | kg | kg/ks | |
2009 | 473 | 379.7 | 0.80 |
Průměr | 473 | 379.7 | 0.80 |
rok | pstruhové revíry | ||
---|---|---|---|
ks | kg | kg/ks | |
2009 | 4 | 4.1 | 1.03 |
Průměr | 4 | 4.1 | 1.03 |
Povodně a historický ráz soutoku Vltavy a Labe u Mělníka
Velice zajímavý článek a četnosti povodní a historie soutoku Labe a Vltavy .... http://www.prirodniskola.cz/3_povod_Melnic.pdf
Statistika největších mníků v Československu
Ohrožená ryba naší fauny
A máme tu další retro článek. Tentokrát je z roku 1987 a vyštrachal ho pouzy.
Mník jednovousý, jediný zástupce treskovitých ryb v našich vodách mizí téměř nenávratně z našich toků jako důsledek znečišťování vod a melioračních zásahů. Ke zvýšení početnosti nepřispívá ani jeho odstraňování při elektrolovech nebo i jeho neomezený odlov bez stanovení zákonné lovné délky a jeho neevidování v úlovcích.
Údajná vysoká škodlivost mníka v tocích nemůže být již dnes zdůrazňována jako před lety, ale je třeba vyzdvihnout jeho roli trvalé indikace čistoty vody a při likvidaci nemocných a uhynulých ryb. Navíc se první plůdek mníka kulí součastně se pstruhem obecným, takže se lze i domnívat, že tento velmi drobný planktonní plůdek může sehrát velmi pozitivní úlohu ve výživě plůdku pstruha.
....... zbytek již jistě sami rozluštíte přímo z fotografie dobového textu - stačí na ni jen kliknout :)))
A) | Ano všude. | 3% | |
B) | Jen na pstruhové vodě! | 0% | |
C) | Vůbec ne. | 14% | |
D) | Mám jej rád a škodná to rozhodně není a nebyla! | 83% |
Mník dle prastarého receptu
Recept je publikován ze Stolního řádu Rožmberského a Švamberského psaném jakýmsi Sedláčkem.
Mník na modro :
Trhni několik mníků, vykuchej je a očisti. Pak je nakrájej na stejné kousky, urovnej je podle sebe na mísu a polej vařícím osoleným octem, aby zmodrali. Potom ocet slej, přidej k němu trochu vody a ještě tolik octa, aby to stačilo na pokrytí mníků. Dej k tomu trochu pepře, nového koření, kousek zázvoru, několik bobkových listů, kousek dymiánu,trochu soli, jednu cibuli a nech to svařit. Pak vlož mníky do toho a nech je dobré čtvrt hodiny povařit, potom je odstav, vyndej do nějaké nádoby, tu svařeninu na ně proceď a uschovej je do studena.