Mník - Mníci a mníkařina ... (mník,mník jednovousý, burbot, lota lota)

Zavařovaná mníčí játra

13.12.2009 NOVINKA Mníčí kuchařka, Trvalý odkaz

Před zpracováním je důležité játra prohlédnout jestli nemají cizopasníky! V malém množství je můžete lehce odříznout s vrchní vrstvou jater. Ve větším raději nekonzumujte!

Dej do hrnce vařit vodu(na 0,5 kg jater 0,625 l vody) osolenou 1,5 vrchovatými lžícemi soli. Játra oper, odstraň blány. Nákrájej na přibližně stejnou velikost, dej do vařící vody a od okamžiku varu vař 10 minut. Předem si nachystej řádně umyté skleničky, na dno 1 menší bobkový list, 2 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře. Horká játra naskádej do sklenic cca 1 cm od vrchního okraje. Nyní totéž koření co jsi dal na dno sklenice dej na játra a dolej až 0,5 cm po hrdlo olejem.Otři ubrouskem a zavíčkuj. Nyní sterilizuj (při 90 -100°C 20 minut) v nějakém velkém hrnci. Pak nechej pomalu schladnout ať sklenice neprasknou. Ulož do chladna.Pokud chceš mít jistotu tak po 24 hodinách sterilizaci opakuj.

Servírujte s jemnou cibulkou a pokapané citronem. Dobrou chuť!

Průměrná známka: 1,80

Komentář ke článku (0)