Mník - Mníci a mníkařina ... (mník,mník jednovousý, burbot, lota lota)

Povodně a historický ráz soutoku Vltavy a Labe u Mělníka

Velice zajímavý článek a četnosti povodní a historie soutoku Labe a Vltavy .... http://www.prirodniskola.cz/3_povod_Melnic.pdf

Průměrná známka: 1,33

Komentář ke článku (0)

Statistika největších mníků v Československu

Statistika se váže k roku 1989 ... dík patří esoxovi :)

Komentář ke článku (0)

Ohrožená ryba naší fauny

A máme tu další retro článek. Tentokrát je z roku 1987 a vyštrachal ho pouzy.

Mník jednovousý, jediný zástupce treskovitých ryb v našich vodách mizí téměř nenávratně z našich toků jako důsledek znečišťování vod a melioračních zásahů. Ke zvýšení početnosti nepřispívá ani jeho odstraňování při elektrolovech nebo i jeho neomezený odlov bez stanovení zákonné lovné délky a jeho neevidování v úlovcích.

Údajná vysoká škodlivost mníka v tocích nemůže být již dnes zdůrazňována jako před lety, ale je třeba vyzdvihnout jeho roli trvalé indikace čistoty vody a při likvidaci nemocných a uhynulých ryb. Navíc se první plůdek mníka kulí součastně se pstruhem obecným, takže se lze i domnívat, že tento velmi drobný planktonní plůdek může sehrát velmi pozitivní úlohu ve výživě plůdku pstruha.

....... zbytek již jistě sami rozluštíte přímo z fotografie dobového textu - stačí na ni jen kliknout :)))

Komentář ke článku (0)

Anketa:Považujete mníka za škodnou?
A) Ano všude. 3%
B) Jen na pstruhové vodě! 0%
C) Vůbec ne. 14%
D) Mám jej rád a škodná to rozhodně není a nebyla! 83%
Hlasovalo 36 čtenářů.

Mník dle prastarého receptu

Recept je publikován ze Stolního řádu Rožmberského a Švamberského psaném jakýmsi Sedláčkem.

Mník na modro :

Trhni několik mníků, vykuchej je a očisti. Pak je nakrájej na stejné kousky, urovnej je podle sebe na mísu a polej vařícím osoleným octem, aby zmodrali. Potom ocet slej, přidej k němu trochu vody a ještě tolik octa, aby to stačilo na pokrytí mníků. Dej k tomu trochu pepře, nového koření, kousek zázvoru, několik bobkových listů, kousek dymiánu,trochu soli, jednu cibuli a nech to svařit. Pak vlož mníky do toho a nech je dobré čtvrt hodiny povařit, potom je odstav, vyndej do nějaké nádoby, tu svařeninu na ně proceď a uschovej je do studena.

 

 

Statistika lovu mníka jednovousého v Čr

  Mník jednovousý

 
rok mimopstruhové revíry pstruhové revíry
ks kg kg/ks ks kg kg/ks
1990 0 0.0 - 0 0.0 -
1991 111 85.4 0.77 0 0.0 -
1992 7427 2008.2 0.27 625 76.8 0.12
1993 667 454.4 0.68 14 9.0 0.64
1994 747 397.3 0.53 26 14.0 0.54
1995 505 378.8 0.75 22 13.5 0.61
1996 551 398.2 0.72 8 6.9 0.86
1997 579 412.9 0.71 8 13.9 1.74
1998 645 396.5 0.61 69 10.1 0.15
1999 693 515.0 0.74 5 3.0 0.60
2000 482 402.4 0.83 16 8.6 0.54
2001 759 490.5 0.65 9 6.5 0.72
2002 810 594.5 0.73 14 10.0 0.71
2003 141 93.2 0.66 5 1.5 0.30
2004 315 289.1 0.92 17 16.2 0.95
2005 915 604.7 0.66 15 11.7 0.78
2006 378 319.6 0.85 27 38.0 1.41
2007 527 403.0 0.76 14 12.0 0.86
2008 754 524.4 0.70 12 9.1 0.76
Průměr 895 461.5 0.52 48 13.7 0.29





 

© Copyright, Český rybářský svaz - Rada, 2003 - 2010

Komentář ke článku (0)