Mník - Mníci a mníkařina ... (mník,mník jednovousý, burbot, lota lota)

Krátký report z nové mníkařské sezóny



Letos jsem byl poprvé na mnících 20 října. Rozhodl jsem se pro vodu, kde jsem ještě nikdy nechytal. Přijel jsem s předsevzetím, že vydržím do deseti, ale hned na místě jsem se přesvědčil, že to dnes nebude tak jednoduché. Po prohlédnutí místa a krátkým potlachem s kolegou Petrem,  přišel pořádný slejvák a po deseti minutách už jsem začal přemýšlet, jestli to nezabalím. Nakonec se ale vyjasnilo a pořádně ochladilo, takže na mníky výborné počasí. Hned za světla jsem na žížalu lapil potočáka, který to měl pěkně v koutku, takže jsem ho ani nevyndal z vody. Od letošního roku chytám na bezprotihroty na větších háčcích (4) a musím si to pochválit, :D jak se ty ryby dobře pouští. Pak se soumrakem jsem zapřáhl něco většího na celou rybičku, ale zásek neseděl dobře a ryba se vypnula. Po vytažení jsem zjistil, že se mi háček zapíchnul do těla rybky a tahal jsem rybu jen do té doby, než se to rozhodla pustit. Vypadalo to na velice slušného mníka a vzal si i přes brzdu! Po setmění přišlo neskutečně záběrů, většinou na rozhraní tišiny a proudu a konečný výsledek byl sedm mníků od 25 do 35 čísel! To jsem ani ve snu nečekal a na první chytání na novém fleku to bylo hodně slušné. Většina záběrů přišla na rybičku, na žížalu jen dva malí. V půl osmé jsem měl již zabaleno a frčel jsem do tepla.

Dvacátého sedmého jsem vydržel na novém místě do deseti hodin. Nejvíc záběrů opět na rybičku a zase jen navečer, od 8 už jen jeden a byli jsme tam zbyteční. Martin byl na mnících poprvé a chvilku trvalo, než se rozkoukal. Zapoměl jsem mu říct, aby sekal hned, že se klasického záběru nedočká a bude to jen takové třepetání. Já sekám při druhém zachvění špice a i tak se mi občas mník zažere. Každopádně, jednoho jsme museli odříznout, měl to už hodně hluboko. Celkové skóre oproti kolegovi Martinovi 11 : 2 na mníky, i když chytil zase pstruha na mix rousnic a cárku rybičky. Velikost tentokráte od cca 15 do 35 cm. Těch menších bylo víc.

Poslední noční - 31.10. Naposled letos do deseti. Řád lovcům mníků nepřeje a bohužel už se bude smět jen do 6, takže v nejlepším odejít. Navíc od 1.11.  jsou mníci hájeni před tření i tam, kde máme výjimku, takže pro letošek i když jsem chtěl jednoho vzít domů mám smůlu.

K vodě jsme přijeli v půl páté a rozhodli jsme se pro nové místo - rozvalený jez. Není to tu tak pěkné, ale i tak  je to slibný flek. Vyrazili jsme ve třech a kamarád Standa,který nikdy mníka nechytil si hned po náhozu vyndal slušného 35 a pak ještě menšího. Dost se oteplilo a na záběrech to bylo znát. Martinovi utekl kolem 6 hodně pěkný mník a po opětovném náhozu vyndal 42 cm maminu. Byla těsně přes míru, ale měl z ní takovou radost, že jí nechal žít. Po 20 minutách vyndal ještě jednoho menšího mlíčňáka. Já jel tentokrát domů jak zpráskanej pes s utrhanýma prutama a bez pořádného záběru. Zabalili jsme to v osm, nemělo cenu tam strašit.

Komentář ke článku (2)