Mník - Mníci a mníkařina ... (mník,mník jednovousý, burbot, lota lota)



Rekordy naše i světové...

Svět: Rekordy co se týká mníku jsou většinou jen velmi málo zdokumentované. Údajně největší chycený mník jednovousý byl uloven na Aljašce a vážil 27,5 Kg při 180 cm ovšem další údaje a fotodokumentaci se mi nepodařilo nalézt. Největší mník, kterého se mi podařilo nalézt byl uloven v Rusku na Oněžském jezeře v říjnu roku 2006. Měřil rovných 120 cm a vážil 8 Kg. Tento trofejní kus byl uloven vláčením ze člunu na kus rybího masa. (1 fotografie)

Ráno 27. března roku 2010 se zkušený rybář - rekordman (drží několik rybích rekordů IGFA) vydal na lov s cílem překonat světový rekord mníka (IGFA), který, jak jinak, drží rovněž on. Jeho jméno je Sean Konrad. Po jednom ze záběrů již bylo jasné, že nový rekord se blíží s háčkem v tlamě k podběráku.

Mník jednovousý
------------------------
délka: 104 cm
váha: 11.4 kg
místo ulovení: jezero Diefenbaker, Kanada foto 3.
 

U nás: Největším naším uloveným mníkem, který byl zdokumentován a mám jeho fotografii je nejspíš mník ulovený na Ohři 20.11.2007 panem Fryčem. Měřil na naše poměry skvělých 85 cm a vážil 3,5 kg. Byl uloven na těžko, ovšem nástraha není uváděna. (2 fotografie) Vůbec největší je podle oficiálních statistik mník ulovený na Lipně, který měl 88cm.

Komentář ke článku (0)