Mník - Mníci a mníkařina ... (mník,mník jednovousý, burbot, lota lota)

Mníci v roce 2009

rok mimopstruhové revíry
ks kg kg/ks
2009 473 379.7 0.80
Průměr 473 379.7 0.80
rok pstruhové revíry
ks kg kg/ks
2009 4 4.1 1.03
Průměr 4 4.1 1.03

Komentář ke článku (0)

Povodně a historický ráz soutoku Vltavy a Labe u Mělníka

Velice zajímavý článek a četnosti povodní a historie soutoku Labe a Vltavy .... http://www.prirodniskola.cz/3_povod_Melnic.pdf

Průměrná známka: 1,33

Komentář ke článku (0)

Statistika největších mníků v Československu

Statistika se váže k roku 1989 ... dík patří esoxovi :)

Komentář ke článku (0)

Ohrožená ryba naší fauny

A máme tu další retro článek. Tentokrát je z roku 1987 a vyštrachal ho pouzy.

Mník jednovousý, jediný zástupce treskovitých ryb v našich vodách mizí téměř nenávratně z našich toků jako důsledek znečišťování vod a melioračních zásahů. Ke zvýšení početnosti nepřispívá ani jeho odstraňování při elektrolovech nebo i jeho neomezený odlov bez stanovení zákonné lovné délky a jeho neevidování v úlovcích.

Údajná vysoká škodlivost mníka v tocích nemůže být již dnes zdůrazňována jako před lety, ale je třeba vyzdvihnout jeho roli trvalé indikace čistoty vody a při likvidaci nemocných a uhynulých ryb. Navíc se první plůdek mníka kulí součastně se pstruhem obecným, takže se lze i domnívat, že tento velmi drobný planktonní plůdek může sehrát velmi pozitivní úlohu ve výživě plůdku pstruha.

....... zbytek již jistě sami rozluštíte přímo z fotografie dobového textu - stačí na ni jen kliknout :)))

Komentář ke článku (0)

Anketa:Považujete mníka za škodnou?
A) Ano všude. 3%
B) Jen na pstruhové vodě! 0%
C) Vůbec ne. 14%
D) Mám jej rád a škodná to rozhodně není a nebyla! 83%
Hlasovalo 36 čtenářů.

Mník dle prastarého receptu

Recept je publikován ze Stolního řádu Rožmberského a Švamberského psaném jakýmsi Sedláčkem.

Mník na modro :

Trhni několik mníků, vykuchej je a očisti. Pak je nakrájej na stejné kousky, urovnej je podle sebe na mísu a polej vařícím osoleným octem, aby zmodrali. Potom ocet slej, přidej k němu trochu vody a ještě tolik octa, aby to stačilo na pokrytí mníků. Dej k tomu trochu pepře, nového koření, kousek zázvoru, několik bobkových listů, kousek dymiánu,trochu soli, jednu cibuli a nech to svařit. Pak vlož mníky do toho a nech je dobré čtvrt hodiny povařit, potom je odstav, vyndej do nějaké nádoby, tu svařeninu na ně proceď a uschovej je do studena.