Mník - Mníci a mníkařina ... (mník,mník jednovousý, burbot, lota lota)

Jak se zrodil mník





V dávných dobách se v zimě sešla stará božstva v a chtěli lovit ryby. Dlouho chytali, ale nemohli nic ulovit a tak se dohodli, že vytvoří novou rybu, která bude brát hlavně v zimě. Nemohli se dohodnout, jak by taková ryba měla vypadat a tak nechali své nejoblíbenější druhy ryb, aby každá řekla svůj názor, co je na nich nejlepší a to, že bude základ nové ryby. Nemohli také přijít na jméno, ale protože už se těšili, jak se při hostině z nové ryby pomějí, tak jí určili jméno mník.  

A tak se stalo, že výbor složený ze sumce, úhoře a vranky začal rokovat. Hlavní úkol byl ten, že musí nové rybě dát své jedinečné a zvláštní vlastnosti. Úhoř trval na tom, aby hlava byla co možná nejtvrdší, jako ta jeho. Vranka trvala zase na tom, aby byla podobná té její hlavě a lidé k ní měli odpor a byli zděšeni, když mníka uloví.  Sumec souhlasil, že divoký vzhled má své přednosti, ale tvrdil, že už mnoho ryb má malé hlavy a nejdokonalejší ryba musí mít zploštělé široké čelisti s kartáčovými zuby, aby zachytily a udržely velkou kořist. Sumec byl také hrdý na své vousy a líčil, že nejkrásnější ryby mají vousů ještě více. Vranka s úhořem si říkali, že je lepší mít holé brady, jako to mají oni a že vousy jsou hloupé a se sumcem nesouhlasili. Po dlouhé debatě, kdy už to vypadalo, že se neshodnou bylo dosaženo kompromisu. Perfektní ryba bude mít jenom jeden elegantní vousek, který bude význačný jen pro bradu této ryby.

O ocasní ploutev se také strhla hádka. Vranka chtěla, aby se ocas podobal jejímu, ale sumec s úhořem byli proti a prosadili, že mník bude mít ocas jako úhoř a sumec. Silný a dobrý k rychlým výpadům. Úhoř také prosazoval, aby hřbetní ploutev byla dlouhá a krásná, jako ta jeho. Sumec nesouhlasil a vymínil si navíc malou hřbetní ploutvičku před tou úhoří ploutví. Vranka tedy řekla, že když oni dva si přivlastnili ploutve ocasní a hřbetní, tak že ona chce, aby prsní ploutve vypadaly jako ty její.Sumec opět remcal a protože byl největší, tak si prosadil za prsní ploutve ještě jeden pár podobných jako má on a tak se stalo, že mník má dva páry prsních ploutví. Úhoř se sumcem také navrhli, že mník bude mít hladké a slizké tělo, které je dobré k prolézání úkrytů a žádný predátor jej neudrží. Vrance se nelíbilo, že by měla zůstat pozadu a tak si vymínila, že mník bude mít mramorovou barvu jako ona. Sumec s úhořem se dlouho radili, ale nakonec na to přistoupili a šli všichni se schvalováním za bohy.

Božstva souhlasila se vším co ryby předložily jako nejlepší ze svých těl a jelikož byla nadmíru mlsná, tak chtěla, aby jeho maso bylo bílé a máslově jemné bez kostí, jako má humr. A tak vznikl mník…..

 .... stará poěst Kanadských indiánů....

Průměrná známka: 1,17

Komentář ke článku (0)