Mník - Mníci a mníkařina ... (mník,mník jednovousý, burbot, lota lota)

Kde hledat mníky?



Každý rybář, který se s mníky ještě nesetkal a zatouží ulovit tohoto jedinečného tvora našich vod je postaven před těžkou otázku kam na ně? Já jsem se začal zaobírat myšlenkou na lov mníka někdy koncem roku 2008 a první věc, která mě napadla byla, že dle soupisu revírů ve středních čechách jsou na některých úsecích řek vyjímky z jeho celoročního hájení a tudíž jich tam asi bude dost. Po načerpání pár informací jsem si připravil náčiní a při nejbližší příležitosti jsem vyrazil na úsek Jizery vzdálený asi 35km. Naprosto neznámá voda a podmínky zimního rybolovu udělaly své. Nejprve jsem trhal jednu montáž za druhou a díky tomu, že jsem neměl připravené návazce, jsem strávil spoustu času navazováním v mrazivém počasí a později ve tmě. Místo vysněného mníka jsem téměř na každý druhý nához tahal malé tlouště, kterým se moje žížalky evidentně líbily a moje první výprava sice neskončila fiaskem, ale na mníka jsem si "nesáhl".

Na další výpravu už jsem se po předchozích poznatcích připravoval úplně jinak. Začal jsem loudit všemožné informace z rybářů na MRKu. Snažil jsem se dostat k různým statistikám na ČRS a na internetových mapách sháněl dle leteckých fotek nej místa a prohledával internet kdykoliv jsem jen mohl. Z celého tohoto snažení jsem sestavil řadu informací kde najít ta nejlepší místa k lovu mníků a o ně bych se s Vámi rád podělil.

1. Opravdu nejlepší místa jsou ta, kde je okysličená chladnější voda a to i v létě. Pak se zde mníci drží celý rok. Je to například podjezí, proudy pod vodními elektrárnami, mlýnské náhony, místa okolo skalních soutěsek. Někteří rybáři tvrdí, že pod každým mlýnem se skrývá nějaký mník.

2. Velmi dobrá jsou místa se spoustou překážek. Pokud na svém místě naleznete rozpadlou hráz, sesutou zeď a nebo stromy, které svými kořeny vytvářejí při břehu spleť úkrytů, tak by určitě vaše první kroky měly vést do těchto míst.

3. Různé přítoky potůčků, ale i některé tůňky na takovém chladnějším potoce mohou být dobrým místem k lovu.

4. Záleží na teplotě vody a nemusí to být zrovna hloubka. Pokud je ochlazena k nějakým 5-7°C začíná být ideální čas pro lov a to třeba i v mělčích vodách.

5. Nezáleží až tak na počasí. Svého prvního mníka jsem ulovil za jasného večera, kdy měsíc osvětloval vodu ve které jsem lovil a teplota vzduchy byla 9°C. Většinou se dočtete, že mníci berou za ošklivého mrazivého počasí a nejlépe má ještě sněžit. Přisuzuji to tomu, že mník vyjíždí z úkrytu až za úplné tmy, která pokud je ošklivo přichází o něco dříve.

 

Nakonec přidám ještě soupis revírů, kde se ve Středočeském ÚS mohou mníci na základě výjimky ze zákona lovit:

 "U rybářských revírů, kde je v popisu uvedeno: „MNÍK,“ je na základě výjimky KÚ Středočeského kraje č.j. 8406/OŽP-10416/03-Sy, povolen odlov mníka jednovousého. Nejmenší lovná míra mníka je stanovena na 40 cm, doba hájení              od 1.11. do 31.1.".
Jedná se o revíry: Jizera 1 + 2, Klenice 3, Kouřimka 1 + 2B + 2C, Mlynařice 1, Sázava 2, Sedlický potok 1 + 2, Vltava 2 + 2A + 2M + 15, Želivka 1, Vlkava 1 a 2. Dále pak revír samostatně hospodařící MO Žehuň - Cidlina 1B.

 

Průměrná známka: 1,45

Komentář ke článku (0)